fbpx

Ikke alle opgaver med relation til el må udføres af en uddannet elektriker. Der findes opgaver, der kræver, at man har den rette autorisation. Derfor er det ikke altid, at du blot kan hyre en hvilken som helst elektriker til at udføre den opgave, du står med.

Det er selvfølgelig vigtigt, at du selv er opmærksom på, om end elektrikerne som regel selv vil oplyse dig om, hvis ikke de har den rette autorisation. Det er hovedsageligt i forbindelse med komplekse opgave, at arbejdet skal være udført af en autoriseret elektriker eller elinstallatør.

Dog er det vigtigt at understrege, at det er et krav, at der i ethvert firma, der udfører el-arbejde, er ansat en autoriseret elinstallatør. Hertil er det også et krav, at den respektive virksomhed har et autorisationsnummer hos Sikkerhedsstyrelsen.

Hvis ikke det ovenstående er opfyldt, er det ikke tilladt for den pågældende virksomhed at udføre nogen former for el-arbejde. Derfor er det også en god idé at tjekke, hvorvidt et firma faktisk har et sådant autorisationsnummer, inden du beslutter dig for at hyre det – så er du i hvert fald på den sikre side.

En autoriseret elektriker kan hjælpe med mange opgaver

I og med, at det er et krav, at en elektriker (eller en elinstallatør) er autoriseret, for at kunne udføre alle opgaver, der har med el at gøre, kan en sådan aktør også hjælpe dig med et stort antal opgaver. Faktisk er der ikke nogen grænse for, hvad du kan få hjælp til, hvis blot der er tale om arbejde, der har med el at gøre.

Dog er det værd at nævne, at der i mange tilfælde vil være en elektriker uden autorisation, der står for at udføre hele eller dele af arbejdet. Det afhænger dog meget af, hvilken type arbejde, der er tale om, da det – som sagt – ikke er alle opgaver, der må udføres af én, der ikke har den rette autorisation.

Som udgangspunkt er det dog altid en god idé, at du vælger at hyre en autoriseret elektriker til at udføre dit arbejde. Ved at gøre dette, er du nemlig sikker på, at du får udført dit arbejde af en person med stor erfaring. Det vil give dig en større tryghed, da du er sikret, at du får udført et godt stykke arbejde.

I denne forbindelse er det naturligvis vigtigt at understrege, at det er meget vigtigt, at man ikke går på kompromis med sit el-arbejde. Hvis man gør det, kan det være direkte farligt. Det skyldes, at der er mange ting, der kan gå galt, hvis ikke el-arbejde er blevet udført korrekt.

Stor forskel på priserne hos autoriserede elektrikere

Har du i sinde at hyre en aut. elektriker? I så fald vil du sikkert gerne undgå at betale for høj en pris. Det er meget normalt, at man gerne vil undgå dette, men det er dog ikke helt så let at gøre. Til en start kræver det i hvert fald, at man ikke blot vælger en vilkårlig elektriker, men derimod tager sig god tid til at vælge.

I og med, at der er stor forskel på deres priser, er der også en risiko for, at man får valgt en elektriker, der er for dyr, hvis man ikke er varsom. Vil du være sikker på, at du undgår dette, er der kun én måde at gøre det på: ved at indhente tilbud fra en række lokale elektrikere og elektrikerfirmaer.

Faktisk kan du forvente, at elektrikerne har timepriser, der varierer fra 300 kr. til 900 kr. Det vidner om, at der er uhyre stor forskel på, hvor godt de tager sig betalt. Som følge af dette, er der desværre også en reel risiko for, at man kan ende med at vælge en elektriker, der tager sig en tand for godt betalt for sit arbejde.

I denne forbindelse er det dog også vigtigt, at du er klar over, at det ikke blot er pris, der tæller, når du skal vælge en elektriker. Der er op til flere andre ting, der også har stor betydning for dit valg. Til trods for, at det gør sig gældende, er det dog fortsat vigtigt at være opmærksom på den økonomiske del af dit valg.

Vigtigt at få tilbud fra forskellige elektrikere

Som der også er givet udtryk for herover, er det vigtigt, at du ikke blot vælger den første elektriker, du støder på. Derimod skal du sørge for at få tilbud fra en række forskellige aktører. Kun på denne måde kan du nemlig sikre, at du ender med at få udført dit el-arbejde til en god pris.

Det er op til dig selv at vurdere, hvor mange tilbud, du vil have på din opgave. Der er nemlig ikke nogen regler på området, der dikterer, hvor mange tilbud, du bør eller må indhente. Dog er det en god idé at afholde sig fra at indhente for mange tilbud, da det kan gøre det kompliceret at sammenligne dem.

Hvis ikke du får sammenlignet dine tilbud, er der ikke meget idé i at indhente dem. Det er nemlig dét, der er hele pointen. Når du sidder med en bunke tilbud foran dig, kan du sammenligne dem med hinanden, og dermed kan du finde frem til det af de modtagne tilbud, der er det bedste.

Husk dog, at det ikke blot er pris, der skal vælges ud fra. Der er også andre faktorer, der har betydning, hvis du skal hyre en autoriseret elektriker.

Hvilke opgaver må jeg selv klare?

Som angivet tidligere, er det ikke alle typer el-arbejde, man selv må varetage. Derfor er der en del opgaver, der kræver, at man hyrer en elektriker. Blandt de opgaver, du selv må klare, finder du nedenstående. Det vidner om, at langt det meste el-arbejde skal udliciteres til en autoriseret elektriker.

  • Udskifte eller montere stik på ledninger
  • Udskifte eller montere lampefatninger
  • Ændre programmering på og udskifte enheder i intelligent belysningssystem
  • Udskifte eksisterende stikkontakter og kontakter op til 250 volt
  • Udskifte lysdæmpere eller kontakter med tidsstyring samt ombytte eksisterende kontakter til disse
  • Reparere og samle samledåser på el-ledninger