fbpx

Det er en god idé at beskytte sig mod lyn – både for private og virksomheder. Faktisk er det et krav, at virksomheder har tilstrækkeligt med lynbeskyttelse (også kaldet transientbeskyttelse). Det er ikke et krav i private hjem, men det ændrer dog ikke på det faktum, at det er en god idé at have.

Det er naturligvis ikke en opgave, du skal tage dig af selv. Derimod er det en opgave, du skal udlicitere til en elektriker eller elinstallatør. Heldigvis er det en opgave, der kan varetages af de fleste elektrikere, hvorfor det ikke bør være vanskeligt at finde en ideel løsning nær din bopæl.

I denne forbindelse er det vigtigt at pointere, at du ikke blot bør vælge en vilkårlig aktør, selvom det er en opgave, som de fleste elektrikere er i stand til at varetage. Det er nemlig en god idé, at du udliciterer arbejdet til en udbyder, der har stor erfaring med netop lynbeskyttelse.

God grund til at få installeret professionel transient- og lynbeskyttelse

Der skal ikke være nogen tvivl om, at der er god grund til, at du sørger for at beskytte dit elektroniske udstyr mod transienter. Det gør du naturligvis ved at få en elektriker til at installere professionel transient- og lynbeskyttelse, da det ikke er noget, du skal gøre selv.

Transienter er kortvarige spændinger, men til trods for, at der er tale om kortvarige spændinger, kan de faktisk ende med at forårsage store skader på både stærkstrøms- og datakabler. Det er noget, der kan se i form af både omgående ødelæggelse, men også periodiske fejl, der kan være svære at lokalisere.

De kan opstå på flere måder, da det er noget, der både kan ske i forbindelse med direkte lynnedslag i luftledninger på stærkstrømsnettet, men også ved indirekte lynnedslag i nærheden af en luftledning.

I begge tilfælde er det noget, der kan ende med at medføre transienter. Det lyder sikkert harmløst, men det er dog ikke tilfældet. De kan nemlig forplante sig i dine installationer, hvilket i værste fald kan resultere i, at de bliver ødelagt.

Beskytter også mod indirekte lynnedslag

Der skal ikke være nogen tvivl om, at et direkte lynnedslag kan ende med at forvolde stor skade. Dog behøver et lyn ikke slå direkte ned i en bygning, for at kunne gøre skade på den. Lynnedslag på helt op til tre kilometers afstand kan faktisk gøre skade på elektronisk udstyr i bygningen.

Ifølge statistikken forekommer der hvert år 0,25 lynnedslag pr. km2 i Danmark. Det er svarende til, at der hvert år forekommer seks lynnedslag indenfor en radios på 3 km fra en bygning.

På trods af, at der ikke er specielt stor risiko for, at der sker et direkte nedslag i en bygning, er der dog stor risiko for, at man påvirkes af et indirekte lynnedslag, hvis ikke man er ordentligt beskyttet. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at man sørger for at tage sine forholdsregler.

Kraftig elektrisk påvirkning

Lyn er en meget kraftig elektrisk påvirkning, er induktivt og kapacitivt kan ende med at gøre stor skade på metaldele, da det kan overføre skadelige spændinger til dem. Det er også noget, der gør sig gældende, selvom de ikke er direkte forbundet.

Det er også derfor, at alle metaldele bør være forbundet til en effektiv jordforbindelse. Dette er også kendt som en såkaldt potentialudligning.

En potentialudligning er en vigtig del af et lynsikringsanlæg, da det er med til at give dig og dine installationer en god beskyttelse mod store spændingsforskelle på metaldele i den pågældende bygning. Af denne grund er det også et vigtigt krav i miljøer med brand- og eksplosionsfare.

Det er svært at svare på, hvor et lyn ender med at ramme, da det er helt tilfældigt, da der er en lang række faktorer, der spiller ind. Der er mange, der tror, at metal i sig selv tiltrækker lyn, men det er faktisk ikke tilfældet.

Som følge af dette, vil en lynafleder på en bygning derfor heller ikke forøge faren for et lynnedslag, men det kan dog blive det foretrukne sted på bygningen, eftersom der er tale om den nærmeste vej til jorden.

Lynbeskyttelse skal altid udføres af en elektriker

Hvis du har i sinde at investere i en god lynbeskyttelse, er det vigtigt, at du ikke giver dig i kast med det selv. Derimod skal du finde en dygtig elektriker eller elinstallatør, der kan klare arbejdet for dig. Derved kan du nemlig vide dig helt sikker på, at du bliver beskyttet på bedste vis.

Det vil ikke helt være tilfældet, hvis du gør det selv, da det ikke er et nemt stykke arbejde. Er det ikke noget, man har erfaring med, er det derfor tæt ved umuligt at vide, hvordan man bærer sig ad med det. Netop derfor rådes du til at overlade det til én, der ved, hvad han eller hun laver.

Heldigvis kan du finde rigtig mange elektrikere i hele landet, der er i stand til at hjælpe dig med en sådan opgave. Det gør sig gældende, hvad enten du skal bruge det i et privat hjem, på et landbrug eller derimod i et kontormiljø. Derfor kan du selvfølgelig også få hjælp til netop din opgave.

Det er særligt klogt for virksomheder at investere i lynbeskyttelse

Det er en god idé at lynbeskytte sit private hjem, men der bør dog ikke være nogen tvivl om, at det især er en god idé for virksomheder at investere i lynbeskyttelse. Dermed er de nemlig sikret, at de ikke risikerer, at deres elektrisk udstyr går i stykker i forbindelse med et lynnedslag.

Skulle det ske, skal man ikke blot tage højde for, at man er nødt til at købe nyt udstyr. Man er også nødt til at tage højde for, at man kan miste sin data, og at man taber effektive arbejdstimer. Derfor kan et sådant lynnedslag faktisk ende med at koste en virksomhed rigtig mange penge.

Har du gjort dig tanker om at investere i lyn- og transientbeskyttelse til din virksomhed, er det derfor ikke noget, du bør tøve med at få gjort!