fbpx

Få 3 tilbud

Transientbeskyttelse

Hvis du skal have udført transientbeskyttelse, er det vigtigt, at du ikke udfører arbejdet selv. Derimod er det et stykke arbejde, der skal udlicitere til en uddannet elektriker eller el-installatør. Derved sikrer du nemlig, at arbejder er udført ordentligt.

Heldigvis er det et stykke arbejde, der kan overlades til de fleste elektrikere, hvorfor du har nok at vælge mellem. Omvendt kan dette dog medføre, at dit valg af elektriker bliver vanskeliggjort, eftersom der er et stort udvalg af sortere i.

Brug 3byggetilbud til at indhente tilbud på transientbeskyttelse

Leder du efter en elektriker, der kan hjælpe dig med transientbeskyttelse, er det vigtigt, at du ikke nøjes med at få et enkelt tilbud. Derimod skal du sørge for at indhente tilbud fra en række forskellige elektrikere i dit lokalområde.

Dette kan du gøre på flere måder, men den letteste løsning, er at indhente dine tilbud ved hjælp af en tilbudstjeneste som 3byggetilbud. Dermed gør du processen lettere og hurtigere, men det er ikke de eneste fordele forbundet med at bruge denne tilbudstjeneste.

Der er nemlig også gode forudsætninger for at spare penge, når du indhenter tilbud med 3byggetilbud. Årsagen til dette er, at elektrikerne byder i direkte konkurrence med hinanden, hvorfor de ved, at de skal byde ind med en skarp pris, hvis de skal vinde din opgave.

Står du over for at skulle indhente tilbud på transientbeskyttelse, er det derfor en god idé, at du benytter 3byggetilbud til formålet. Som angivet herover, er det nemlig noget, der er et utal af fordele forbundet med.

Hvad er transientbeskyttelse?

Man kan give en meget lang og teknisk forklaring på, hvad transientbeskyttelse er. Ganske kort er det dog til for at beskytte elektriske systemer i både hjem, landbrug og virksomheder. Det kan ikke forhindre lynnedslag, men det kan reducere skaderne ved:

  • Elektriske komponenter i udstyr
  • Systemnedbrud
  • Driftsstop
  • Efterfølgende periodiske fejl

Hvorfor er transientbeskyttelse vigtigt?

Ved at få installeret transientbeskyttelse, er det muligt at sikre sig mod de kræfter, der er forbundet med indirekte lynnedslag. Det er ikke ofte, at det forekommer i Danmark, men ikke desto mindre er det vigtigt, at man sikrer sig mod det.

Det er særligt vigtigt, da der er en større risiko for at systemer og installationer bliver påvirket af indirekte lyn, end ved et direkte lynnedslag. Det skyldes, at lyn helt op til en til to kilometer væk, kan have en negativ indvirkning på elektronik og maskiner.

Hvis ikke man har tilstrækkelig transientbeskyttelse i en sådan situation, er der en risiko for, at der forekommer en overspænding i installationen. Hvis det er noget, der finder sted, vil det oftest ende med at gøre skade på de elektriske enheder i en installation. Det er nemlig noget, der sker, hvis enhedernes impulsholdespænding overstiges.

Hvis du har sørget for at få installeret tilstrækkeligt med transientbeskyttelse, vil det gå ind og begrænse overspændingen, da det går ind og leder det væk fra din installationer på sikker vis.

Hertil skal det også nævnes, at der blev indført nye el-regler i 2019. I forbindelse med disse er der også blevet indført en række krav til, at der skal være installeret transientbeskyttelse i installationer til beskyttelse af det følgende:

  • Menneskeliv
  • Offentlige serviceydelser
  • Kommercielle eller industrielle aktiviteter
  • Større antal personer

Transientbeskyttelse i hjemmet

Der findes flere forskellige løsninger, der kan bruges, når det kommer til transientbeskyttelse i hjemmet. Først og fremmest afhænger det af, hvilken type el-tavle, der er tale om. Der er nemlig forskel på, om der er tale om et af de ældre HFi-relæ eller det er et af de nyere HPFI-relæ, der er installeret i dit hjem.

I dag har de fleste hjem kun et enkelt HFI- eller HPFI-relæ installeret. Det medfører, at der er en større risiko for overspænding. Faktisk er den helt op til 25% større i de hjem, hvor der kun er installeret et enkelt HFI- eller HPFI-relæ.

Derfor er det en rigtig god idé, at du får en autoriseret installatør til at udføre et el-eftersyn, hvorved man kan finde ud af, om der er tilstrækkeligt med transientbeskyttelse.

Som der også er givet udtryk for før, blev der i 2019 vedtaget en ny el-lov, hvor der er stillet krav til, at der er installeret transientbeskyttelse, men denne lov undtager dog private hjem.

Dette ændrer dog ikke på, at det anbefales at få installeret det, hvis ikke det allerede er gjort. Det er nemlig ikke blot med til at højne sikkerheden i dit hjem. Det kan også hjælpe dig i sager med dit forsikringsselskab, hvilket naturligvis også er noget, du skal tage med.

Transientbeskyttelse er særligt vigtigt for virksomheder

Det er vigtigt, at du er klar over, at din virksomhed kan være eksponeret over for konsekvenser, hvis ikke dine elinstallationer er tilstrækkeligt beskyttet mod overspænding. Derfor er det bestemt heller ikke noget, man skal gamble med. Derimod er det vigtigt, at man er på den sikre side.

Hvis ikke du er beskyttet på tilstrækkelig vis, kan en overspænding faktisk ende med at forårsage ødelæggelse på alt elektronisk udstyr. Det kan derfor ende med at koste rigtig mange penge, hvis man vælger at spare transientbeskyttelsen væk.

Hertil er det også værd at tage med, at du ikke blot skal betale for de direkte skader, der sker på dit udstyr. Du skal også huske på, at der vil være et endnu større tab forbundet med produktionsstop og tab af data. Det er dog ikke alle virksomheder, der har noget at frygte i denne forbindelse.

Det er en forholdsvis nem installation

Hvis du overvejer at få en elektriker eller en el-installatør til at installere transientbeskyttelse for din virksomhed, kan du glæde dig over, at det er en både nem og økonomisk let installation. Det er især taget i betragtning af, hvor store de potentielle skader er ved et lynnedslag, der er en til to kilometer væk.

Ikke nok med det, så er det i forbindelse med de nye el-regler fra 2019 også et krav for virksomheder, at de har transientbeskyttelse installeret. Er du i tvivl om, hvorvidt din virksomhed lever op til dette krav, bør du få det undersøgt af en autoriseret el-installatør.