fbpx

Hvis du har planer om at sælge dit hus, din lejlighed eller din andelsbolig, rådes du til at få lavet et ej-tjek. Når du får lavet et el-tjek, får du også en elinstallationsrapport, der er påkrævet, hvis man vil tegne en ejerskifteforsikring.

Et sådant tjek skal naturligvis udføres af en godkendt og autoriseret elinstallatør. Det foregår i al sin enkelthed ved, at installatøren foretager en grundig kontrol af alle synlige installationer i boligen.

Få den bedste pris på el-tjek med 3byggetilbud

Hvis du vil være sikker på, at du får den bedste pris på dit el-tjek, er du nødt til at indhente flere tilbud. Indhenter du blot et enkelt tilbud, har du ikke noget at sammenligne det med, hvorfor du ikke kan vurdere, hvorvidt det er godt eller skidt.

Heldigvis behøver du ikke at indhente dine tilbud på manuel vis. Du kan nemlig blot indhente dem via en tilbudstjeneste som 3byggetilbud. Her skal du nemlig blot udfylde en simpel formular, hvori du beskriver din opgave og angiver dine kontaktinfo, hvorefter 3byggetilbud klarer resten.

Inden for et døgns tid modtager du tilbud fra tre forskellige elektrikerfirmaer i dit lokalområde. Disse tilbud kan du vælge og vrage mellem som du lyster. Er der ikke et af dem, der virker tiltalende, er det tilmed også muligt at afslå dem alle – det er nemlig helt uforpligtende at bruge tilbudstjenesten.

Ikke nok med, at dette er en både nem og hurtig måde at få tilbud på, er der ofte også gode chancer for at spare penge. Elektrikerne byder nemlig i direkte konkurrence med hinanden, hvorfor de fleste aktører byder ind med deres skarpeste priser, for at vinde din opgave.

El-tjek ved hussalg: Hvordan foregår det?

Hvis du er i færd med at sælge din bolig, er det vigtigt, at du får lavet en elinstallationsrapport. En sådan rapport er nemlig en del af huseftersynsordningen sammen med tilstandsrapporten. Er der ikke styr på denne rapport, vil det ikke være muligt for dig at få en ejerskifteforsikring.

Det vil sige, at det er en rigtig god idé at få udført et el-tjek i forbindelse med salget af din bolig. Beslutter du dig for ikke at gøre dette, kan du ikke forsikre dig mod de eventuelle skader og fejl, der opstår i op til ti år efter salget af boligen – og dem skal du derfor selv dække omkostningerne til.

Som følge af dette, er det ikke værd at droppe at få udført et el-tjek. Præcis ligesom det heller ikke kan betale sig at undlade at få lavet en tilstandsrapport, når man skal sælge sin bolig. I langt de fleste tilfælde vil køber også kræve, at der er styr på begge dele.

Når du skal have udført et el-tjek i forbindelse med salg af boligen, foregår det således:

  1. En autoriseret elinstallatør kører ud til din bolig, hvor han eller hun gennemgår alle husets synlige installationer.
  2. Han eller hun foretager de nødvendige målinger, ligesom der også vil blive taget forskellige stikprøver af udtagene.
  3. Når elinstallatøren er færdig med sin kontrol, vil der blive udformet en såkaldt elinstallationsrapport til dig.

Når du har fået udført dit el-tjek, vil du stå med en rapport i hånden, som kan give dig et indblik i nogle af forbedringer, du kan lave. I nogle tilfælde er det forbedringer, der kan gøre det lettere at få solgt din bolig – og måske endda også være med til at hæve prisen for din bolig.

El-tjek af andelsbolig

I langt de fleste danske andelsboligforening, er der et krav om, at du skal have udført et el-tjek af din bolig, hvis du har et ønske om at sælge den.

På lige fod med, hvad der gør sig gældende, når det kommer til salg af en ejerbolig, vil du med dette tjek ende med at stå med en elinstallationsrapport i hånden. Den kan du bruge til at tegne en ejerskifteforsikring, så du kan fraskrive dig ansvaret for skader og fejl i op til 10 år efter handlen.

Når du får udført et el-tjek af en andelsbolig, vil den valgte installatør kortlægge alle de synlige installationer. Dernæst vil han eller hun undersøge stand og lovlighed af samtlige installationer i din bolig.

Dette er naturligvis ensbetydende med, at du også bør få udført et el-tjek af din bolig, såfremt det er en andelsbolig, der skal sælges. Der er et utal af fordele ved at gøre dette, men det handler dog i høj grad om, at både du og køber kan sikre jer selv, ved at tegne en ejerskifteforsikring.

Regler i forhold til el-tjek

Det er selvfølgelig vigtigt, at du er opmærksom på, at der er en række regler vedrørende el-tjekket, som du skal have styr på. Disse regler bør du læse op på, inden du kaster dig ud i at bede om tilbud på opgaven fra lokale elinstallatører.

Først og fremmest er det vigtigt, at du er klar over, at et el-tjek ikke har en evig gyldighed. Det vil sige, at det udløber på et tidspunkt. Når du har fået udført et tjek og har fået udformet en rapport, er den gyldig i et år. Skal den bruges mere end et år efter, skal der laves et nyt tjek og en ny rapport.

Årsagen til dette er, at man ønsker at sikre køber mod forringelser e.l., hvilket kan ske, hvis der går for lang tid mellem rapport og købstidspunkt. Derfor er det vigtigt, at du ikke får lavet dit tjek og rapport for tidligt, da du kan risikere, at den ikke længere er gyldig, når den skal bruges.

Det er ikke lovpligtigt at få udført el-tjek ved salg af bolig

Der er rigtig mange, der tror, at der er en lov, der dikterer, at man ved salg af sin bolig skal få en elinstallatør til at udføre et el-tjek. Det er dog ikke tilfældet, men det betyder ikke, at du ikke bør få udført et sådant tjek.

Gør du ikke det, er det nemlig ikke muligt at få en ejerskifteforsikring, som angivet flere gange – og uden en sådan forsikring, kan det blive vanskeligt at få solgt din bolig.