Der bør ingen tvivl herske om, at det som virksomhed er en god idé at få installeret et CTS-anlæg. Med et effektivt og velreguleret anlæg, er I nemlig sikret at få en bedre udnyttelse af energiforbruget. Dertil er det også med til at sikre, at I får et bedre indeklima, som kommer alle i virksomheden til gavn.
Med et CTS-anlæg er man derfor sikret en effektiv bygningsautomatik, der byder på både præcis styring, regulering samt overvågning af diverse byggetekniske funktioner.
Hvad er et CTS-anlæg?
Et CTS-anlæg består af en hovedcentral og en række undercentraler, der er koblet sammen i et netværk. Det er muligt at programmere alle disse centraler til at håndtere specifikke styringsopgaver, der er baseret på en række tilkoblede komponenter.
Alt afhængigt af det valgte anlæg, er det muligt at tilkoble en lang række komponenter. Blandt andet er det muligt at tilkoble komponenter som temperaturmålere, energimålere, adgangskontrol, lysstyring og meget andet. Det afhænger dog meget af, hvilket anlæg, der er tale om.
Er der installeret et sådant anlæg i en bygning, er det muligt for den bygningsansvarlige at styre, regulere samt overvåge alle tekniske installation i bygningen – eller tilmed fra bygningerne. Og det er naturligvis muligt at både styre, regulere og overvåge fra ét og samme sted.
Alt dette foregår via enten en PC, en tablet eller en smartphone. Her er det muligt via et overskueligt grafisk interface at få et godt overblik over hele bygningsautomatikken.
Hvad som helst kan styres
I bund og grund er det muligt at styre hvad som helst med et sådant anlæg, men det er dog meget normalt, at man bruger det til varme, ventilation og lys. Det er med til at give et bedre indeklima, og det sikrer, at der opnås gode energibesparelse, da de tekniske installationer i bygningen kan snakke sammen.
Et godt eksempel på dette kan være, at man i en virksomhed vælger at skrue ned for varmen kl. 16:30, hvorefter man igen skruer op for den kl. 7. I weekender og på helligdage vil der blive gjort brug af natsænkning.
I sommerhalvåret vil der blive lukket helt for varmen. Skal der arbejdes udenfor normal arbejdstid, vil det være muligt for medarbejderne at indtaste dette i en kalenderfunktion. På den måde er det muligt for den eller de medarbejdere, der skal arbejde sent eller tidligt, at der ikke lukkes for varmen, hvor de opholder sig.
Dog er det også muligt at koble adgangskontrollen sammen med CTS-styringen, hvilket betyder, at når den sidste person har forladt kontoret og har låst via adgangskontrollen, vil alt lys, varme og ventilation helt automatisk blive slukket.
Hvor bruger man typisk CTS-anlæg?
Der findes ikke ét konkret sted, hvor man gør brug af CTS-anlæg. Denne type anlæg kan man nemlig bruge et hav af forskellige steder. Der skal dog ikke herske tvivl om, at det er sjældent, at det er noget, man finder i private hjem, om end der er private hjem, der styres med CTS-anlæg.
For det meste er det dog noget, der bliver brugt i kontorbygninger, institutioner, idrætshaller og skoler. Alle steder, hvor det kan give mening at have et system, der gør det let at regulere på lys, varme, ventilation og andre energikilder, bliver CTS-anlæg som regel brugt.
Som der også er givet udtryk for herover, er det dog ikke utænkeligt, at det også kan give mening at bruge i et privat hjem. Det er dog ofte kun i tilfælde af, at man har et stort hjem, at det giver mening – eller i tilfælde af, at man blot er meget teknologisk interesseret.
Hvad koster et CTS-anlæg?
Det er svært at give et konkret svar på, hvad det koster at få et CTS-anlæg. Det er der flere årsager til, men det handler dog primært om, at der er rigtig mange faktorer, der har betydning for prisen. Derfor er det dine konkrete behov og ønsker, der er med til at definere prisen på et sådant anlæg.
I denne forbindelse er det dog vigtigt at understrege, at det selvfølgelig ikke er billigt at få installeret et sådant anlæg. Dog er det ikke ensbetydende med, at det ikke kan betale sig. Som tidligere nævnt, er det nemlig muligt at opnå store energibesparelser med et sådant anlæg og system.
Derfor kan det give god mening at investere i et CTS-anlæg til en skole, kontorbygning e.l. Her kan der nemlig være rigtig mange penge at spare på energien, hvis man gør det rigtigt. Hvad det også vil sige er, at det faktisk vil ende med, at det tjener sig selv hjem på sigt.
Hvor lang tid det tager, før det har betalt sig selv hjem, er dog svært sige. På lige fod med prisen, er det nemlig noget, der afhænger af flere faktorer. Er man meget interesseret i det, er det ofte muligt at få hjælp af den valgte leverandør til at estimere, hvor lang tid, det vil tage.
Sørg for at få flere tilbud på opgaven
Hvis du har besluttet, at du ønsker at investere i et CTS-anlæg, er det vigtigt, at du får flere tilbud på opgaven. I og med, at der ikke gives faste priser på, hvad det koster, men at der beregnes tilbud konkret til hver opgave, varierer priserne naturligvis meget fra udbyder til udbyder.
Vil du sikre dig mod, at du ender med at betale overpris for installationen af et sådant anlæg, er du derfor nødt til at indhente forskellige tilbud. Det er op til dig selv at vurdere, hvad det rette antal tilbud er, men vær dog varsom med ikke at indhente for mange.
Får du for mange tilbud, kan det nemlig ende med, at det bliver for uoverskueligt at lave en sammenligning af de modtagne tilbud. Bliver det for uoverskueligt, ryger hele pointen med at få flere tilbud.
Derfor anbefales det, at du holder dig til at få mellem tre og fem tilbud. Det er nemlig nok til at sikre, at du får et godt billede af det generelle prisniveau, samtidig med, at du kan sammenligne de tilbud, du har modtaget.