fbpx

HPFI-relæ udskiftning

Ifølge den gældende danske lovgivning, skal alle danske boliger være forsynet med et HPFI-relæ. Det er en type relæ, der kan sikre din husstand mod elektriske stød og brandudvikling, såfremt der skulle opstå en elektrisk fejl.

Ved at få installeret et HPFI-relæ, sikrer du derfor dig selv mod, at dine hvidevarer, elektroniske apparater m.m. ikke bryder sammen, hvis der forekommer overgang i strømmen. Det gamle HFI-relæ er ikke længere tidssvarende, hvorfor du kan risikere, at din forsikring afviser at dække en potentielt el-skade.

Få udskiftet din eltavle til en tidssvarende løsning

Hvis du beslutter dig for, at du ikke vil udskifte din eltavle til en tidssvarende løsning, og det hænder, at din bolig brænder ned som følge af en el-brand, vil du være rigtig skidt stillet.

Med udgangspunkt i loven, vil det nemlig være muligt for dit forsikringsselskab at nægte at udbetale skadeserstatning, hvis det kan bevises, at det ville have været undgået, hvis du havde fået installeret et HPFI-relæ. I henhold til dansk lovgivning har man nemlig pligt til at have et sådant relæ i sin bolig.

Hvis du har et gammelt HFI-relæ i din bolig, har du et relæ, der ikke er bygget til at fornemme en overgang i dine nyere elektroniske apparater af denne spænding. Hvad det vil sige er, at det ikke vil reagere eller slå fra, hvis det skulle ske, at der sker en fejl i fx din vaskemaskine, tv, ovn eller i en spillekonsol i huset.

Et nyere HPFI-relæ er derimod lavet til at være i stand til at reagere på overgang fra moderne elektroniske apparater. Det vil sige, at det også vil slå fra, hvis overgangen har jævnstrøm. Med andre ord, så kan du vid dig sikker på, at du er helt dækket ind, hvis uheldet skulle være ude, ved at få installeret et sådant relæ.

Skulle det ske, at der forekommer en overgang i en af installationerne i din bolig, vil det blot få HPFI-relæet til at slå fra. Når det gør det, så sikrer det også, at strømmen ikke løber ud i ledningerne. Har du stadig et gammelt HFI-relæ, vil du kunne mærke, at strømmen løber igennem dig. Det vil nemlig sitre i dine fingre, når strømmen passerer din krop.

Et gammelt HFI-relæ kan være farligt

Det er vigtigt, at du ikke er i tvivl om, at et gammelt HFI-relæ kan være decideret farligt. Hvis ikke du har et relæ installeret, der er i stand til at reagere på overgang fra moderne elektroniske apparater, overstiger fejlstrømmen 30 mA, hvilket vil medføre, at den strøm, der løber igennem din krop, vil føles som et voldsomt slag over fingrene.

Denne mængde strøm kan være farligt for mennesker, og kan især være farligt for personer, der har et dårligt hjerte, da det kan medføre et hjertestop. Derfor er det naturligvis også særdeles vigtigt, at man ikke tøver med at få udskiftet sin eltavle, hvis man har en gammel installation i sin bolig.

Hvad koster det at skifte til et HPFi-relæ?

Hvis du har i sinde at hyre en elektriker eller en elinstallatør, der kan hjælpe sig med at udskifte dit relæ, er det en god idé, at du blot lader firmaet stå for at købe selve fejlstrømsafbryderen. Dermed er du nemlig sikret, at du får den rette, og at den også passer til den eltavle, der er i din bolig.

Du kan forvente at skulle betale et sted mellem 1.000 og 1.500 kr. inkl. fejlstrømsafbryder, såfremt det er en opgave, der er lige til. Hvis du har en meget gammel eltavle, kan du dog risikere, at det ikke er nok at få skiftet din fejlstrømsafbryder. Det vil skyldes, at den ikke passer i tavlen, og du kan derfor komme ud for, at du er nødt til at have en lille boks ved siden af – eller at du skal have hele tavle udskiftet.

Det vil også sige, at det bliver en tand dyrere, da prisen her vil lyde på et sted mellem 2.000 kr. og 10.000 kr., alt afhængigt af omfanget. Dog bør det gøres klart, at det er meget sjældent, at det ikke kan lade sig gøre blot at udskifte den, hvor prisen – som sagt – vil være mellem 1.000 og 1.500 kr.

Kan jeg selv skifte mit HPFI-relæ?

Der skal ikke være nogen tvivl om, at der er rigtig mange gør det selv-mænd i Danmark. Mange af dem tænker sikkert også, at de snildt kan skifte et HPFI-relæ selv. Hvis det også er noget, du har gjort dig tanker om, er det vigtigt at understrege, at det ikke er tilladt at gøre det selv.

Hvad enten du skal have skiftet eller installeret et nyt HPFi-relæ, er det en opgave, der skal overlades til en elinstallatør med rette autorisation. Det betyder også, at selvom du er sikker på, at du selv kan klare det, er det ikke noget, du må kaste dig ud i.

Uanset om det var tilladt eller ej, vil det altid være bedst at overlade arbejde med strøm til én, der har rette viden og erfaring. Roder man med strøm, uden at vide, hvad man laver, kan det nemlig ende rigtig galt. Og det er ikke kun gældende, når der er tale om arbejde med HPFI-relæ.

Indhent flere tilbud på udskiftning af HPFI-relæ

Hvad enten du skal have udskiftet et eksisterende HPFI-relæ eller du derimod skal have installeret ét, er det vigtigt, at du sørger for at få flere tilbud på arbejdet. Der er nemlig stor forskel på, hvor godt elinstallatørerne tager sig betalt for at udføre denne type arbejde.

I og med, at der er tale om en opgave, der kan udføres af de fleste elinstallatører, er du ikke nødt til at lede efter en specialiseret aktør. Uanset hvor i landet du bor, har du derfor rigtig mange valgmuligheder, når du skal finde nogen, der kan varetage arbejdet for dig.

Det er dog kun en fordel, da det betyder, at du også har flere aktører at indhente tilbud fra, som du dernæst kan sammenligne. På denne måde sikrer du, at du ikke ender med at betale overpris for arbejdet.