fbpx

Guide: Korrekt montering af varmepumpe i hjemmet

Det er dyrt, når boligen skal opvarmes. Det gør sig særligt gældende i årets koldeste måneder. Med en varmepumpe skåner du både miljøet og sparer penge. Se her, hvordan du sikrer dig, at din varmepumpe monteres rigtigt.

En varmepumpe fås i mange forskellige udgaver. Før du træffer beslutningen om, hvilken du skal have, er det dog vigtigt at vide, hvad definitionen af en varmepumpe i grunden er.

En varmepumpe er et alternativt varmeanlæg, der anvendes i stedet for det traditionelle varmeanlæg.

Du kan enten vælge at opvarme hele din bolig med varmepumpen, eller du kan fokusere på enkelte rum. Det er i sidste ende op til dig, men du kan få hjælp til at træffe din beslutning på et velovervejet grundlag, hvis du kontakter en håndværker med ekspertise inden for installation af varmepumpe.

Hvordan skaber en varmepumpe varme?

VarmepumpeVarmepumpen adskiller sig fra de traditionelle varmekilder ved, at den udnytter den varme, der allerede er under din bolig eller i luften, når din bolig skal opvarmes. Den varme eksisterer allerede, hvorfor det ikke er nødvendigt, at der skabes varme på andre måder, som typisk er dyrere.

Det gør varmepumpen til et billigt og mere miljøvenligt alternativ, hvis du eksempelvis anvender fjernvarme eller har et fyr stående i kælderen. Selvom en varmepumpe bruger elektricitet, vil den være et mere miljøvenligt alternativ, da den bruger blot en fjerdedel af det, du ville bruge, hvis du opvarmede boligen med en el-radiator.

Hvis du vil have det maksimale ud af din varmepumpe, er det dog vigtigt, at dit hus er isoleret godt i forvejen. Det skyldes, at den anvender den varme, der allerede er på din grund, hvorfor den ikke vil fungere lige så optimalt, hvis ikke din bolig er ordentligt isoleret.

Sådan sikrer du, at din varmepumpe monteres korrekt

Hvis du vil sikre dig, at din varmepumpe er installeret korrekt, er det en god idé, at du kontakter forskellige virksomheder, som kan give dig et tilbud. Det vil give dig et sammenligningsgrundlag, som både er essentielt, når du skal vurdere, hvilket prisniveau der er rimeligt, men også når du skal finde den virksomhed, der virker mest kompetent til opgaven.

Hvis ikke du ønsker en professionel til at montere din nye varmepumpe, kan du til et vist omfang selv installere den. Det kræver dog, at du ved, hvad du laver, hvis du rent faktisk vil opnå en besparelse herved.

Eksempelvis er det tilladt, at du selv stiller indedelen op, ligesom det er tilladt, at du selv opsætter udedelen på et gulvstativ eller et vægbeslag på husets væg. Det gælder dog udelukkende for luft til luft-varmepumper, hvorfor du ikke kan gøre det, hvis du vælger en anden form for varmepumpe.

Hvis du skal have monteret en luft til vand-varmepumpe eller jordvarme, kræver det, at du hyrer en autoriseret installatør, som kan klare arbejdet for dig, da du ikke selv må give dig i kast med det.