fbpx

Hvad laver en elektriker?

Det er ikke altid, at det er elektrikerfaget, der bliver foreslået, når unge tager til studievejlederen sidst i folkeskolen. Det skyldes måske, at det ikke nødvendigvis virker som det mest spændende felt, men det er faktisk ærgerligt.

Elektrikere er nemlig involveret i rigtig mange forskellige felter, og så er det i øvrigt også et job, der kan åbne op for andre interessante muligheder. Samtidig er der ingen tvivl om, at en elektriker kommer til at have endnu mere at lave i fremtiden, i takt med at robotter og andre former for maskiner bliver mere populære.

Men hvilke arbejdsopgaver har en elektriker helt præcist?

Elektrikerens arbejdsopgaver

Langt de fleste elektrikere arbejder med helt almindelige elinstallationer hjemme i private hjem og hos virksomheder. Dette er for mange den klassiske opfattelse af elektrikere – da det er denne type af arbejdsopgaver, der involverer opsætning af stikkontakter, montering af spots i loftet, og naturligvis etablering af elinstallationer i nybyggede huse.

Men elektrikere kan også komme ud og arbejde med en masse andre spændende ting. Eksempelvis er det også en elektriker man ringer efter, hvis man har brug for hjælp til styring og regulering i industrien, eller hvis man som virksomhed har et produktionsanlæg eller en anden maskine, der skal vedligeholdes og serviceres.

Er man mere til IT, telefoner, alarmer og lignende, så er der også her brug for elektrikere. Alt efter hvilket felt man kommer ind for, kan man arbejde med alt fra telefonmaster til opsætning af alarmer og overvågningskameraer.

Mulighederne er mange inde for elfaget – hvad end det er kabeltræk i nybyggeri eller om det er montering af elmålere, så er det et fag, hvor man kommer vidt omkring og oplever mange spændende ting og installationer.

Lønmodtager eller selvstændig

Går du og drømmer om din egen virksomhed, men står du ikke lige med kompetencerne eller idéen til det næste Facebook, Google eller Netflix? Så frygt ej – håndværkerfagene er nemlig oplagte for dig, der gerne vil være selvstændig.

Er du en god elektriker, og forstår du at sælge dine evner til kunder, der har brug for hjælp til deres el – ja så er du godt på vej til at blive selvstændig elektriker. Og selvom der ikke er noget glamourøst over det, er det absolut en måde, hvorpå du kan tjene nok penge til at leve komfortabelt i mange år.

Hvis ikke du drømmer om et liv som selvstændig, er der rig mulighed for at blive lønmodtager. Faktisk kan det praktisk talt ikke lade sig gøre at gå ledig som elektriker i 2019, hvor arbejdsløsheden er så lav, at man får jobtilbud i samme sekund, man melder sig ledig. Det er absolut til din fordel, da lønnen af den årsag er højere. I 2019 var timelønnen i gennemsnit 202 kroner på landsplan. Kombinerer man det med masser af muligheder for udlægger- og akkordarbejde, så har man opskriften på et ganske velbetalt fag med gode fremtidsudsigter.