fbpx

Hvordan bliver man elektriker?

Går du og overvejer at blive elektriker? Så er det en ganske fornuftig idé – det er nemlig en branche med god løn, lav arbejdsløshed og gode fremtidsudsigter. Samtidig er det et alsidigt fag, der åbner en masse veje for, hvad du kan komme til at arbejde med i fremtiden.

Du kan nemlig komme til at arbejde med alt fra avancerede produktionsanlæg og styring af tekniske installationer til montering af lamper og opsætning af alarmer. En elektriker vil typisk have mulighed for at arbejde på byggepladser, i private hjem og hos virksomheder – men der er eksempelvis også muligheder for at blive rejseelektriker, med arbejde på boreplatforme, på skisportssteder og lignende.

Men hvordan bliver man elektriker?

Typer af uddannelse for elektrikere

Når man vil uddannes som elektriker kan man vælge mellem to primære uddannelsestyper. Det er henholdsvis EUD og EUX. Måske er du allerede bekendt med forskellen, måske er du ikke. Vi gennemgår dem for en god ordens skyld nedenfor, men det vigtigste du skal vide er, at du kommer ud som en elektriker på den anden side, ligegyldig hvilken af de to du vælger.

Elektriker EUD

En EUD er en traditionel erhvervsuddannelse, som man kan starte på efter en færdiggjort folkeskole. Her er kravene ikke så høje til alle de boglige fag, og der er i stedet fokus på at gøre dig til en super skarp elektriker gennem hands-on erfaring.

Det er den oplagte vej at gå for dig, der er en anelse skoletræt, og altså er klar til at få andet end bøger mellem hænderne. Du er færdig med dansk, engelsk og tysk, og vil i stedet arbejde med praktiske opgaver og komme i lære, fremfor at skulle igennem flere års boglig uddannelse.

Elektriker EUX

Er du ikke helt færdig med bøgerne, og vil du gerne holde mulighederne for en videregående uddannelse åbne? Så kan det være, at du skal overveje at gå EUX-vejen. Det er nemlig en kombination af en traditionel erhvervsuddannelse og en gymnasial uddannelse. Den er mere bolig end den traditionelle EUD, men åbner også flere muligheder.

Det betyder i bund og grund, at du bliver uddannet elektriker, samtidig med, at du får mulighed for at starte på en universitetsuddannelse, når du er færdig. Dette kan være det rette valg for mange unge. Både for dem, der er sikrer på, at de vil være elektrikere, og for dem, der egentligt var fastsat på at gå på gymnasiet, da en EUX åbner rigtig mange muligheder. Så selvom man ikke planlægger at bruge uddannelsen som elektriker, så har man altid noget at falde tilbage på, hvis man en dag bliver skoletræt på universitetet.

Samtidig, er praktisk hands-on erfaring noget, som arbejdsgivere vægter højt, da det viser, at man kan mere end bare citere en teori fra en bog.

Hvad end du vælger EUX eller EUD, så er der i øjeblikket mange elektriker jobs derude, hvilket vil sige, at det er en oplagt uddannelsesvej for dig, der gerne vil arbejde i et fag med gode fremtidsmuligheder.