fbpx

Tips til at finde den perfekte radiator

Når du skal finde en ny radiator, er der flere faktorer, der er afgørende for dit valg. Først og fremmest er det væsentligt, om der er tale om en udskiftning eller en ny installation. Se her, hvordan du finder den perfekte radiator til dit hjem.

Hvis du skal udskifte din radiator, er det ofte en god idé at finde en, der har samme størrelse som den gamle. Den nye radiator skal kunne give mere varme end den gamle, medmindre du udelukkende skifter den ud for at få en, der er pænere og passer bedre ind i boligen.

Mange ældre modeller har skæve mål i højden. Eksempelvis måler flere af de ældre radiatorer 55 eller 65 centimeter i højden, hvilket ikke stemmer overens med de moderne standardmål, der gør sig gældende i Europa. De er 50 og 60 centimeter, hvorfor det ofte kræver, at der ændres ved rørføringen, hvis du skal have udskiftet en ældre radiator.

Nyinstallation af radiator i boligen

Hvis du har besluttet dig for, at du skal have en radiator på et sted, hvor der ikke tidligere har stået en, skal den installeres. Det er vigtigt, at du vælger den radiator, der passer bedst til den plads, hvor den skal installeres. Som en tommelfingerregel er det nødvendigt, at der er minimum 10 centimeter under og over radiatoren, så luften har mulighed for at cirkulere ordentligt.

Slutteligt er det alfa og omega, at du beregner ydelsen på din nye radiator. Ydelsen er betegnelsen for, hvor mange kvadratmeter radiatoren skal opvarme. Der findes masser af forskellige muligheder for at klare det regnestykke, men det nemmeste er at tage en professionel med på råd.

Hvad er konvektion?

Hvis du har en gammel radiator, vil der ofte blive afgivet strålevarme fra overfladen. Det gælder i særdeleshed for ældre radiatorer af støbejern, som har en stor overflade. De nye radiatorer fungerer efter andre principper; konvektion.

Konvektion fungerer ved, at radiatoren udnytter den luft, der stiger op, når den bliver varm. Det betyder, at konvektionsradiatoren opvarmer luften, der er mellem de riflede plader på en mere effektiv måde, hvilket gør, at den hurtigere stiger til vejrs.

Efterfølgende trækker den ny luft ind ved bunden af radiatoren, som sender varm luft ud, når den er steget til vejrs. Denne cirkulation af luften gør, at luften i rummet ligeledes begynder at cirkulere. Når den varme luft stiger til vejrs, vil der være koldere luft ved gulvet, som radiatoren opvarmer og sender til vejrs. Derved er det muligt for nyere radiatorer at opvarme rummet hurtigere og mere effektivt.