Når man installerer en varmepumpe, er det typisk for at spare penge på sit varmeforbrug, men hvordan er det nu lige, når det kommer til at bruge sådan en varmepumpe om vinteren?
Varmepumper og lave temperaturer
Hvor de om sommeren har en virkningsgrad på op mod 3-til-1, når man sammenligner med en traditionel radiator, så er forholdet en anelse anderledes, når de udendørs temperaturer nærmer sig frysepunktet. Ved 0 grader vil du derfor opleve, at din varmepumpe kan give dig en virkningsgrad, der er 1-til-1 med dine radiatorer.
Når du når ned på det niveau, er det en idé at slå varmepumpen fra. Der er ingen grund til at slide unødigt på den, hvis ikke der er den store besparelse forbundet med at have den kørende.
Men det er ikke det eneste, som du skal være opmærksom på. Det er nemlig vigtigt, at du også holder øje med, om pumpen fryser til. Begynder der at komme meget is, for eksempel i forbindelse med ekstra kolde temperaturer, så er der en risiko for, at rørene sprænger på grund af frosten.
Gode tips
Et godt råd til at bruge varmepumper om vinteren, og resten af året for den sags skyld, er, at en varmepumpe ikke nødvendigvis er lavet som en erstatning for dit almindelige varmesystem. I stedet er det tænkt som en assistance, der kan gøre det muligt at spare lidt penge. Det giver altså ikke nødvendigvis mening at slukke for al din øvrige varme, når du har aktiveret varmepumpen.
Brug i stedet din varmepumpe til at hjælpe din radiatorer med at varme boligen op til den rigtige temperatur – på den måde sparer du stadigvæk penge uden at overbelaste din pumpe.
Har du endnu ikke fået installeret din varmepumpe, kan vi komme med et godt råd. Nogle oplever nemlig, at varmepumpen ikke kan opvarme huset tilstrækkeligt om vinteren. Dette skyldes, at de overflader som bliver varmet op af pumpen ikke er store nok til at varme huset op. En måde at sikre sig imod dette er ved at benytte gulvet som varmeflade – altså ved at installere gulvvarme. På den måde kan du sikre, at varmen bliver ligeligt fordelt i hele huset og altså ikke kun skal komme ud fra mindre flader på væggen.
Kontakt en elektriker ved behov for hjælp
Førnævnte kan en kvalificeret elektriker naturligvis hjælpe dig med. Skal du hyre en elektriker i Herning, Vildbjerg, Tistrup, Skjern eller et helt andet sted, så er der ingen tvivl om, at du kan finde kompetente fagfolk, der kan hjælpe dig med f.eks. varmepumper – med alt hvad det indebærer.