fbpx

Vigtig viden om installation af hvidevarer

Der kan være mange penge at spare, hvis du selv installerer dine hårde hvidevarer. Det er dog ikke altid, at det er lovligt selv at tilslutte, og det er derfor vigtigt, at du kender lovgivningen på dette område.

De steder hvor du ikke selv må tilslutte dine hvidevarer, skal du nemlig vide, hvilke håndværkere du har brug for. Oftest er det elektrikeren, der skal tilslutte disse for dig.

Der er to måder at installere hårde hvidevarer på

Nogle hvidevarer installeres med fast installation, mens andre bruger en stikkontakt i væggen. Hovedreglen siger, at du selv må installere dine hvidevarer i de situationer, hvor der skal bruges stik i væggen, mens faste installationer til eksempelvis komfur eller opvaskemaskine kræver en elektriker, der hjælper dig. Hvis du vil se, hvad det koster at få installeret hvidevarer, kan du få priser på primabolig.dk her.

I forhold til opvaskemaskine og vaskemaskinen er der nogle ekstra regler, du skal være opmærksom på. En opvaskemaskine og en vaskemaskine kræver begge vandtilslutning, afløb og strøm. Den elektriske del er som nævnt ovenfor afhængig af, hvorvidt der er tale om fast installation eller stikkontakt i væggen. Herudover er det relevant at undersøge, om du også får brug for en VVS-ekspert.

Har du brug for hjælp med rørinstallationer?

Hvis du selv skal tilslutte vand til dine hvidevarer, skal der sidde en eksisterende stophane, du kan tænde og slukke for vandet på. Gør der ikke det, skal du enten have en VVS’er til at installere eller få dem til at påmontere en stophane.

Herudover er der en regel, der siger, at hvis der skal foretages ændringer i dine vandinstallationer, hvor dine rør skal lægges om, for at du kan få monteret vaskemaskine eller opvaskemaskine, så skal du bruge en autoriseret VVS-installatør. Det kræver også næsten altid en VVS-ekspert første gang, du skal have installeret en opvaskemaskine i huset.

Det anbefales altid at skaffe hvidevarer, hvor der er monteret jord på stikkontakten. Det er dog ikke ulovligt at anvende stik, der kun har to ben, såfremt det ikke er muligt at tilkoble trebenede stik i dine væginstallationer. Har du mulighed for tilslutning af jordstik, så er det dog et krav, at dine hvidevarer også har sådan et.

Spørg altid elektrikeren eller VVS-installatøren til råds, hvis du er i tvivl om noget angående din nye installation.